• slajder 004
  • slajder 003
  • slajder 002
  • slajder 001

Kulturno - istorijski spomenici

Adžijin most

Adžijin most

U Mijokusovićima na Sušici, obrastao u šiblje, krije se, po mišljenju mnogih, najljepši kameni most u Bjelopavlićima - Adžijin most.

Nalazi se na staroj trasi karavanskog puta, koji je od Skadra preko Duklje vodio do Nikšića. Izuzev zapisa koji svjedoče da potiče iz turskog perioda, o godini njegove gradnje nema preciznih podataka, kao ni o Adžiji koji ga je gradio.

Adžijin most visoko je izdignut iznad Sušice koju premoštava, ima jedan luk i neobičnog je izgleda. Urađen je od fino klesanog kamena. Uprkos tome što sada gotovo niko ne prelazi preko njega, ne ostaje neprimijećen. Njegova uzvišena ljepota izbija ispod drača, šiblja i trava koje pokušavaju da ga pokore, i podsjeća na davna vremena.

Spuška tvrđava

Spuska tvrdjava 2Spuška tvrđava sa tabljom se nalazi u Spužu. Turci su pod nadzorom Hodaverdi paše prvih godina XVIII vijeka podigli utvrđenje, grad na površini od 1400m2, sa kulama, jakim bedemskim zidovima, prilaznim putevima, kapijama, kućama za dizdara, boravak straže itd. Utvrđenje je nastalo zbog dugih i upornih nastojanja Crnogoraca da se, prekidajući ratničke turske kolone, plijeneći njihove trgovačke kanale i diplomsku poštu otrgnu od okupacije. U podnožju glavice i na granicama naselja izgrađene su jake gradske kapije: Adska, Burumska, i Alijagića kapija, kao i zaštitne kuće sjevernim obodom spuškog polja. Spuž je poslije mnogih bitaka, sukoba, vojevanja, napada i upada u utvrđeni grad oslobođen 1879. godine nakon 400 godina.

 

Martinićka gradina

Martinicka gradina 1Martinićka gradina - Lontodokla, se nalazi na zaravni brda, na ivici Bjelopavlićke ravnice. Djelimično istražen kompleks, prema mišljenju pojedinih stručnjaka, predstavlja urbanu sturkturu srušenog dukljanskog grada – Lontodoklea, koga pominje vizantijski car Porfirogenit u X vijeku. Sama Gradina predstavlja vrh jedne Glavice, opkoljen spoljašnjim bedemima, u okviru koje se identifikuje nekoliko kula sa glavnom kapijom i asocira na građevinu tipa srednjovjekovnih kastela. Ovi ostaci arhitektonskog kompleksa vjerovatno su nekada predstavljali razvijen rimski kastrum - vojno utvrđenje na čijem je temeljima formiran ranosrednjovjekovni grad u doba državne egzistencije Duklje. U zapadnom djelu utvrđenog prostora ruševine jednog kvadratnog objekta asociraju na građevinu tipa kastela. U sjevernom djelu šireg prostora Gradine nalaze se ostaci monumentalne trobrodne crkve nakon čijeg arheološkog istraživanja su otkriveni brojni fragmenti preromantičke reljefne kamene plastike. Trobrodna crkva (bazilika) posvećena je Sv. Arhangelu Mihailu.

Spomen dom ” Martinićka bitka ”

martinici 21Spomen dom Martinićka bitka sagrađen je krajem XX vijeka u znak poštovanja i tradicionalnog naslijeđa na prostoru gdje je u rano jutro 11. jula 1796. godine vođena Martinićka bitka.

 

Spomenik na Lazinama

lazineOvaj spomenik je podignut u znak sjećanja na 52. omladinca koji su stirjeljani u jutro 22. jula 1944. godine na Lazinama. Spomenik je rad poznatog vajara Draga Djurovića.

 

Most Jelene Anžujske

Most Jelene

Most Jelene Anžujske udaljen je 5 km od Danilovgrada. Ovaj most je poklon Jelene Anžujske, koja je porijeklom iz sela Kujave. Prema legendi, francuski kraljević je, na putu za Dubrovnik, trgovačkim karavanom prolazio Jeleninim rodnim mjestom. Tada je ugledao Jelenu, čija ga je ljepota očarala. Jelena postaje Anžujska, a da bi se odužila svome kraju, daje novac da se podigne most preko Zete.

 

Speleološki lokaliteti

Na području opštine postoji preko 27 pećina, od koji su najpoznatije, odnosno, pećine koje su zasad najviše istražene: Studendula i Bojanova pećina na Garču, Vilina pećina na Liscu, Pišina pećina u Brijestovu, Babljača u Martinićima, Baćarica i Tisovača u Vinićima, Dimiguza kod Međeđe, Kljunača, Javorača i Hajdučka pećina na prostoru Pavkovića i Vražegrmaca, Patalina u Pješivcima i mnoge druge.