• slajder 004
  • slajder 003
  • slajder 002
  • slajder 001

Kulturne ustanove

Umjetnička kolonija

Umjetnička kolonija

Osnovana je 1972.god.i predstavlja prvu i jedinu instituciju ove vrste u  Crnoj  Gori. U organizaciji Umjetničke kolonije, već dugi niz godina, 8. decembra (uoči Dana oslobođenja Danilovgrada), održava se tradicionalna izložba “Umjetnici zavičaju”. Početkom jula održava se “Savremena crnogorska skulptura”, na kojoj veliki broj autora izlaže svoje radove u  kamenu, glini, terakoti i drvetu. Svake godine, u septembru, održava se Internacionalni vajarski  simpozijum, koji okuplja poznate umjetnike iz čitavog svijeta. Dvorište kolonije  je ukrašeno brojnim  vajarskim skulpturama , koje svjedoče da istinska umjetnost nema granica. Već dugi niz godina posjećuju je mnogi umjetnici iz inostranstva, a Kolonija takođe upućuje na stvaralački rad umjetnike iz Crne Gore. Danilovgrad je jedan od rijetkih gradova na prostoru Crne Gore, sa galerijom u slobodnom prostoru, sa više od sto skulptura galerijskog i prostornog formata.

Spomenik Umjetičke kolonije

Internacionalni vajarski simpozijum koji se održava u septembru već duži vremenski period okuplja poznate umjetnike iz Crne Gore i svijeta. Kolonija obezbjeđuje uslove za njihov rad, boravak, organizuje simpozijume o vajarstvu, čuva djela i organizuje njihovu prezentaciju. Umjetinička kolonija do sada je bila domaćin za preko stotinu vajara i slikara iz svih država okruženja, a zatim i iz Španije, Japana, Kine, Švedske, Rusije, Njemačke, Engleske... Svjedočanstvo njihovog rada je svakako predivna galerija ljepote pod vedrim nebom.

Umjetnici zavičaju je naziv za tradicionalnu izložbu koja se održava uoči Dana oslobođenja Danilovgrada. Organizator je Umjetnička kolonija, a na jednom mjestu okupljaju se umjetnici koji žive ovdje i umjetnici koji su porijeklom iz Danilovgrada koji predstavljaju svoje radove.

Centar za kulturu

Centar za kulturu

Centar za kulturu je javna ustanova osnovana 1965. godine. Posjeduje prostor od 1027mu kom se organizuju raznovrsni događaji poput: književnih večeri, promocije knjiga, susrete s piscima i drugim autorima, pozorišne predstave za djecu i odrasle, koncerte, tribine i predavanja.. i slično.

Zavičajni muzej - osnovan 1960.godine, kao Zavičajni muzej, smješten je u nekadašnjoj kući knjaza Nikole. U ovoj zgradi je bila smještena i I učiteljska škola u Crnoj Gori, a od 1973. do 1979. Gimnazija „Petar I Petrović - Njegoš“.

MUZEJ DANILOVGRAD

Od 1979. god. u toj zgradi je smještena stalna postavka od 11.657 muzejskih eksponata, raspoređenih u različitim zbirkama, od koji je najznačajnija arheološka zbirka sa 683 eksponata. Osim toga, postoji još 12 zbirki iz oblasti etnografije, kartografije, filatelije, starih knjiga, časopisa, odlikovanja ...

12992152 1136293436402649 1739947247 nBiblioteka „Mihailo-Miho Vuković“ - osnovana je 1889. god. kao čitaonica, a od 1963. god. obavlja i bibliotetsku djelatanost. Trenutno je smještena u istoj zgradi, u kojoj je smješten i Zavičajni muzej, a raspolaže sa 12.500 kataloški obrađenih naslova. U okviru ove biblioteke formiran je legat – bibloteka sa 4.000 naslova, od kojih je nekoliko časopisa staro više stotina godina.

Umjetnička galerija Božidara PavićevićaZodijaka – nalazi se u centru grada, u ulici Baja Sekulića i sadrži samo dio stvaralaštva ovog autora.