• slajder 004
  • slajder 003
  • slajder 002
  • slajder 001

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog je podigao Sveti Vasilije Ostroški 1665.godine, ispod Ostroških greda. Manastir Ostrog je smješten u planinskom masivu Ostroških greda, na području između Danilovgrada i Nikšića. Nalazi se na nadmorskoj visini od 900m, u prirodnoj pećini koju je kao svoju isposničku ćeliju koristio i sam monah Vasilije Jovanović, mitropolit zahumsko- hercegovački u drugoj polovini XVII vijeka. Sveti Vasilije smatra se čudotvorcem i iscjeliteljem.

Područje na kome se manastir nalazi u istorijsko-geografskom smislu pripada brdskom plemenu Bjelopavlići. Sama imenica “ostrog” izvodi se od staroslovenskog “ostrog”- utvrđenje, utvrđeno mjesto. Duhovni kompleks čine Gornji i Donji manastir.

Gornji manastir je smješten u prirodnom pećinskom udubljenju, koga čine dvije pećinske crkvice: Donja crkva, sagrađena je na zaravni na kojoj je nekada bila seoska crkva, izgrađena 1824. godine, posvećena Vavedenju presvete Bogorodice iz 1774.godine i Gornja crkva, posvećena Časnom krstu iz 1665.godine. U njoj se čuvaju moštu Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnika i iscjelitelja. Najveće posjete svetilištu, sa svih strana, su na dan Svetog Vasilija Ostroškog 12.maja, na Trojičin dan, Petrov dan, dan Velike Gospojine... U sam manastir Ostrog ne odlazi se samo tokom velikih duhovnih praznika. Njegova vrata otvorena su svim pobožnim ljudima u svako doba dana i noći.

Donji manastir sa crkvom Svete Trojice iz 1824.godine, konakom i bogoslovijom iz 1742.godine. U ovom manastirskom sklopu hercegovački mitropolit Vasilije Jovanović je, poslije smrti, proglašen za Svetitelja. On je osnovao crkvu isposnicu, posvećenu Sv. Krstu 1665.godine.

Na platou iznad Donjeg manastira podignuta je crkva Svetog mučenika Stanka, čija izgradnja je započeta 1.juna 2003., a dovršena je je krajem 2004. god.

Manastir Ostrog spada među najposjećenije manastire na Balkanu. Posjećuju ga u grupama i pojedinačno pripadnici raznih vjera, iz svih krajeva svijeta.

Monestery Ostrog

Priliku da upotpunite svoju posjetu manastiru daće vam nedavno izgrađeni konak koji se uklapa u arhitektonski ambijent ostroške grede i kome možete provesti noć. Na usluzi će vam biti krevet, ćebe i jastuk, kao i duhovni savjet nekog od svještenih lica ukoliko to poželite.

ČUDA SVETOG VASILIJA

Među Crnogorcima žive nebrojene legende o čudotvornosti moštiju Svetog Vasilija Ostroškog. Kao jedna od najinteresantnijih priča izdvaja se iskustvo američkog senatora Williama Billa Bara. Naime, senator  je 1970. godine preživio pokušaj atentata. Tom prilikom bio je povrijeđen, a ljekari nijesu uspjeli da mu spasu nogu. Bol mu je bio izuzetno jak, a ljekari nijesu uspijevali da mu obuzdaju bol i groznicu. Prema njegovim riječima on je jedne noći usnio neobičan san po kome se penje ka visokoj stijeni u čijem središtu stoji mala bijela crkva. U snu koji se ponavljao svake večeri, ispred bi ga sačekao starac sijede kose  i brade koji bi ga na nepoznatom jeziku vodio kroz odaje crkve, i dodirom liječio bolesnike. O svom snu govorio je svojoj supruzi ali tada ni jedno ni drugo nijesu znali o kom manastiru se radi. Sasvim slučajno dok je bio u potrazi za lijekom, upoznao je čovjeka koji je porijeklom bio Jugosloven, i na zidu u njegovoj kancelariji ugledao je sliku bijelog manastira i ikonu Svetog Vasilija Ostroškog. Od njega saznao je mnogo o Ostrogu,i odlučio da ga posjeti. Tokom posjete manastiru senator je vodio isposnički život, i naučio molitve na našem jeziku. Tokom boravka u Crnoj Gori svaki dan je uz veliki fizički napor  izlazio do Gornjeg manastira. Za posjetu manastiru rekao je da se ne mogu uporediti ni sa čim na svijetu. Sa hodočašća u Crnoj Gori, vratio se bez bolova za izgrađenom vjerom i duhom i nekoliko ikona Svetog Vasilija Ostroškog koje je poklonio bliskim ljudima.